Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Het veelbesproken ChatGPT is een uitkomst voor wie in een handomdraai teksten wil produceren, maar hoe zit het precies met auteursrecht en plagiaat? Voordat we inzoomen op het woord plagiaat, is het goed om ervan op de hoogte te zijn dat dit eigenlijk geen juridische term is. In de volksmond is het heel toegankelijk, maar wij hebben het voor de duidelijkheid over auteursrechtinbreuk, in plaats van plagiaat. Wij zoomen in op 4 vragen rondom auteursrecht en inbreuk om verstandig met deze AI tool om te gaan. 


Disclaimer – De wet- en regelgeving rondom ChatGPT wordt op dit moment besproken en gecreëerd. De teksten hieronder zijn daarom een indicatie van hoe je op dit moment met ChatGPT kunt omgaan, maar kunnen wellicht veranderen in de toekomst.

 

1. Plagiaat (auteursrechtinbreuk) en ChatGPT 

De tool ChatGPT haalt informatie uit verschillende bronnen, waardoor het een verzamelwerk wordt. Hierdoor is de kans dat je inbreuk maakt op auteursrecht vrij klein, maar niet geheel onmogelijk.


2. Uitgangspunt in plaats van kopie

Wanneer ChatGPT een deel van de tekst wel direct overneemt van een bron, maak jij als eindgebruiker mogelijk wel inbreuk op auteursrecht. Er wordt dan ook geadviseerd om de tekst van ChatGPT alleen als uitgangspunt te nemen en te bewerken.


3. Wie behoudt het auteursrecht? 

Auteursrecht kan alleen verkregen worden over werk wat een mate van originaliteit en creativiteit bezit. Doordat ChatGPT vooralsnog informatieve teksten creëert is het nog maar de vraag of deze onder het auteursrecht kunnen worden beschermd.


4. Originaliteit is key voor auteursrecht

Auteursrecht ontstaat wel als er een nieuwe oorspronkelijke tekst wordt gemaakt. Het auteursrecht komt dan toe aan de maker van de tekst of van de ChatGPT tool. Ga dus creatief om met de output van de tool om zelf auteursrecht op deze tekst te kunnen verkrijgen.