Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Helen Maatjes Gelezen: 242

Het is in de praktijk lastig om een idee voor speelgoed te beschermen tegen namaak, maar een uitgewerkt spelconcept daarentegen is een ander verhaal. Zo bleek recentelijk dat winkelketen Action een product in het assortiment had opgenomen, wat door de voorzieningenrechter werd bestempeld als auteursrechtinbreuk en slaafse nabootsing. We zetten even op een rijtje wat leidde tot dit besluit van de rechter.

De squishies onder ons – de gebruikers van Doctor Squish Squishie Maker – zullen het beamen. Het spel Doctor Squish Squishie Maker is een ongekend populair product. Dit spel is door fabrikant BOTI op de markt gebracht en wist via social media en een samenwerking met een influencer een grote fanbase te vergaren. Niet veel later kwam Squishy Factory op de markt, een spel dat verdacht veel leek op de populaire Doctor Squish Squishie Maker.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de driedimensionale vormgeving van het originele spel (de Doctor Squish Squishie Maker) auteursrechtelijk beschermd kan worden door de creatieve elementen in vorm en kleur die het spel heeft. Deze elementen komen in de kopie sterk overeen, of zijn op z’n minst op dezelfde wijze terug te vinden, waardoor er geoordeeld werd dat er sprake was van inbreuk op auteursrecht.

Ook oordeelde de rechter dat er onmiskenbare gelijkenissen zijn in zowel vormgeving, als kleurstelling en ook de informatie op de verpakking. Bovendien speelde de vergaarde populariteit van het product een grote rol. Het originele spel van Doctor Squish Squishie Maker is inmiddels zo bekend geworden op social media, dat er al snel verwarring kan ontstaan met de kopie. Als die kopie dan ook nog eens vele malen goedkoper is, is voor sommige consumenten de keuze al snel gemaakt. Doordat deze verwarring bij de consument zo aannemelijk is, is er ook geoordeeld dat er sprake is van slaafse nabootsing en dat er meegelift wordt op het succes van het originele spel.

Het vonnis is duidelijk. Niet alleen moet de verkoop van de kopie per direct gestaakt worden, maar dient Action ook alle producten die zij nog op voorraad heeft uit de schappen te halen. Een mooie overwinning voor speelgoedmakers!

Heb je vragen over de bescherming van spelconcepten of vormgeving van spellen? Neem contact met ons op. Ons New Legal team staat graag voor je klaar!