Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

De in 2019 door Universal geproduceerde film Yesterday gaat over het leven van een muzikant die wereldwijd enorm succes boekt door het zingen van de nummers van de Beatles. Een vermakelijke en populair bevonden film, die onlangs als zaak voor de rechter is verschenen. De verhaallijn lijkt namelijk sterk op een reeds eerder gepubliceerd verhaal op de website Make ‘n Movies. Een openbare site waar iedereen korte verhalen kan publiceren. De Servische schrijver van dit verhaal stelde dat de film Yesterday inbreuk maakt op de auteursrechten op zijn verhaal. Toch dacht de Nederlandse rechter er anders over en deed een uitspraak waarover – vermoeden wij – het laatste woord nog niet gezegd is.   

In deze zaak oordeelde de rechtbank Amsterdam vorige maand dat er geen sprake is van auteursrechtinbreuk, terwijl de film Yesterday net als het verhaal van de Servische schrijver gaat over een succesvolle muzikant die in een wereld leeft waarin de Beatles niet bekend zijn, de liedjes van The Beatles zelf uitbrengt en vervolgens met zichzelf in de knoop raakt. De rechtbank oordeelde dat er in de film Yesterday ook andere verhaallijnen zijn opgenomen en dat de climax aan het einde van de film verschillen. Om die reden maakt de film Yesterday volgens de rechter alsnog een andere totaalindruk als het verhaal van de Servische schrijver en is er geen sprake van auteursrechtinbreuk.

Het zou ons niet verbazen als de schrijvers van de films zich bij de ontwikkeling van de scripts wel hebben laten inspireren door het verhaal van de Servische schrijver en daar vervolgens een eigen draai aan hebben gegeven. Bij de beoordeling van de inbreukvraag is vervolgens relevant of de film van Universal door het overnemen van de oorspronkelijke elementen uit het verhaal van de Servische schrijver dezelfde totaalinbdruk maakt. Wat ons betreft had de zaak ook tot een andere conclusie kunnen leiden.

Uit deze uitspraak blijkt ook maar weer hoe lastig het is om verhalen of formats effectief te beschermen. Het kan uiteraard wel en wij leggen jou graag uit hoe je dit zou kunnen doen. We hopen in ieder geval dat het vonnis in de zaak Yesterday scriptschrijvers voor de toekomst heeft wakker geschud en ervoor heeft gezorgd dat zij voorzichtig om zullen gaan met de auteursrechten op hun verhalen.

Wil je meer weten over inbreuk op auteursrecht? Ons New Legal team heeft jarenlange expertise van deze rechtsgebieden en staan graag voor je klaar!