Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Pien Bos Gelezen: 299

Matchfixing in sport: het manipuleren van de einduitslag of het verloop van een sportwedstrijd om daar vervolgens op te kunnen gokken. Een vergrijp met verstrekkende gevolgen. Zo ondermijnt het niet alleen de integriteit van de sport, maar kan het ook aanzienlijke juridische (strafrechtelijke) consequenties hebben. Hoewel we er vaker over lezen in de media, zijn de juridische gevolgen niet altijd duidelijk. In dit blog vertellen we je er meer over. 

Wat zijn de gevaren van matchfixing?

Alvorens we de juridische gevolgen bespreken, halen we ook de gevaren aan van matchfixing. Waar het verlies van de integriteit van de sport – zoals het negatief beïnvloeden van de betrokken individuen – bovenaan prijkt. Het verlies van integriteit is wellicht het meest verstrekkende gevolg, omdat het publiek het vertrouwen verliest in de eerlijkheid van competitie. Dit tast niet alleen het imago en de reputatie van de sport(club(s)) aan, maar ook die van betrokken sporters en teams.

De juridische consequenties van matchfixing

Naast het feit dat tuchtcommissies van de sportbonden sancties (o.a. boetes, berispingen en royementen)  kunnen opleggen, kunnen er ook andere juridische gevolgen ontstaan.  Zo kunnen betrokkenen strafrechtelijk vervolgd. Matchfixing is in het Wetboek van Strafrecht niet specifiek als strafbaar feit genoemd, maar kan vallen onder oplichting, niet-ambtelijke omkoping, dwang, opzettelijk witwassen en deelname aan misdadige organisaties. Deze handelingen kunnen onder andere worden bestraft met geldboetes en gevangenisstraffen.

Naast strafrechtelijke vervolging lopen betrokkenen ook het risico van juridische aansprakelijkheid voor financiële schade die wordt toegebracht aan andere partijen, zoals gokbedrijven. Dit benadrukt het belang van het voorkomen van financiële schade en het beschermen van de belangen van derden.

Hoe matchfixing  voorkomen?

Hoewel de exacte scenario’s en straffen er niet om liegen, zijn er vermoedelijk toch strengere maatregelen nodig om matchfixing geheel te ontmoedigen en de integriteit van de sport te behouden. Het komt namelijk nog steeds voor. Wellicht dat begrip en bewustzijn van de gevolgen en consequenties van matchfixing een eerste stap in de juiste richting zijn. Het is essentieel dat sporters, officials en andere betrokkenen zich bewust zijn van de ernstige gevolgen van matchfixing en de verantwoordelijkheid hebben om de integriteit van de sport te beschermen.

Om matchfixing geheel te voorkomen is een goede samenwerking tussen sportorganisaties, autoriteiten en de sportgemeenschap nodig. Alleen door gezamenlijk op te treden en strenge maatregelen te handhaven, kan de integriteit van sportwedstrijden gewaarborgd worden.

Heb je vragen over matchfixing of sportgerelateerd juridisch advies nodig? Schakel dan ons New Legal team in. Onze sportadvocaten helpen je graag verder.