Wij schreven al meerdere keren over discussies die er gevoerd worden rondom de naam Champagne. Het houdt maar niet op. Na onder meer Champagne shampoo, die Andrélon in het kader van een jubileum wilde uitbrengen (werd verboden), Shampers-badschuim (mocht ook niet) en “Russische Champagne” waar Michelle Seel al eerder over schreef in een blog[1], leek het voor Champagne aanhakers moeilijk te worden. Toch was daar ook eens Champagne-sorbet, die door het Hof van Justitie toch werd toegestaan, zolang de smaak ervan maar voornamelijk was toe te schrijven aan Champagne[2].

Nu is het toch ook weer de CIVC, Comité Interprofessionnel du vin de Champagne, oftewel de waakhond van de bescherming van de beschermde oorsprongsbenaming “Champagne” die aan het langste eind trekt.[3]

De eigenaar van verschillende tapasbars in Spanje maakt gebruik van het teken Champanillo. Het teken is vaak voorzien van een logo waarop twee klinkende glazen met een mousserende drank zijn afgebeeld. De CIVC maakt bezwaar tegen dit gebruik, omdat het onverenigbaar zou zijn met de beschermde Champagne naam.

De Spaanse rechter gaf in eerste instantie de eigenaar van de tapasbar gelijk; gebruik van Champanillo als handelsnaam voor een tapasbar zou geen probleem moeten opleveren. De CIVC liet het er uiteraard niet bij zitten en het lijkt erop dat zij in hoger beroep gelijk zullen krijgen. Het Hof van Justitie heeft aangegeven dat een de bescherming van een oorsprongsaanduiding zoals Champagne zich ook uitstrekt over niet-soortgelijke producten of diensten. Dat is nogal vergaand natuurlijk. Het lijkt er daarmee niet goed uit te zien voor de tapasbar in Spanje.

Gevolg hiervan is dat de meeste namen die beginnen met “Champa” en ook maar enigszins refereren aan een bubbelend drankje niet meer mogen. Ik ben benieuwd hoe lang dat stand houdt!

Als je vragen hebt over de bescherming van merk- of handelsnamen, kun je contact opnemen met Helen Maatjes (helen@thelegalgroup.nl), Diederik Donk (donk@thelegalgroup.nl) of Michelle Seel (michelle@thelegalgroup.nl).

[1] https://www.intellectueeleigendomadvocaten.nl/russisch-champagne-roulette/

[2] https://www.intellectueeleigendomadvocaten.nl/ketchup-alleen-als-ie-ijs-en-ijskoud-is/

[3] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:62019CJ0783&from=NL