Modelbescherming – registreer voordat het te laat is!
Er zijn meerdere vormen van bescherming die onder het intellectueel eigendomsrecht vallen, de bekendste zijn daarvan het auteursrecht en merkenrecht. Daarnaast denken ook veel bedrijven die zich met innovatieve producten bezighouden ook wel aan een octrooi, maar het modelrecht lijkt soms vergeten te worden. Dat is jammer, want een modelregistratie is vaak een relatief voordelige manier om de vormgeving van een product te beschermen.
Modelregistratie
Wat is een modelregistratie ook alweer? Volgens de wet kan een tekening of model beschermd worden als deze nieuw is en een eigen karakter heeft. Kortgezegd houdt dit in dat er, voorafgaand aan het depot geen identieke tekening of model aan het publiek ter beschikking is gesteld en de tekening of het model een andere algemene indruk wekt dan al voor het depot bestaande tekeningen of modellen.
Vormgeving
Kortom, wijkt de vormgeving af van bestaande producten op de markt, dan kun je de vormgeving als model beschermen. Het is wel van belang dat je er niet zelf per ongeluk voor zorgt dat je model niet meer aan het nieuwheidsvereiste voldoet, doordat je zelf bijvoorbeeld op een beurs al het product hebt gepresenteerd. Je krijgt overigens wel de tijd om binnen 12 maanden na de eerste openbaarmaking van het product alsnog de modelregistratie in orde te maken. Je loopt dan helaas wel het risico dat iemand die jouw product heeft gezien, je voor is en het model op eigen naam vastlegt. Om zo’n situatie te voorkomen, is het dus verstandig om zo snel mogelijk nadat het ontwerp definitief is geworden, de modelregistratie in te dienen. Dan weet je zeker dat je aan het nieuwheidsvereiste kunt voldoen. Let er dan nog wel op dat je de bescherming vervolgens alleen kunt inroepen in landen waarin je het model ook daadwerkelijk hebt geregistreerd.