Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Rudi Holzhauer Gelezen: 53

Ik signaleer hier mijn eerste bijdrage aan het Iustitia Sripta Journaal van uitgever Peter Frissen. Er volgen er meer. Mijn oud RU collega Joost Smiers en ik hervonden elkaar na onze pensioneringen. Er ligt een voornemen om ons zicht op Intellectuele Eigendom uit te schrijven in boekvorm. De titel staat nog niet vast. In aanmerking komen: Genoeg van Intellectuele Eigendom, Vaarwel IE, Adieu rechthebbenden, Welkom vrijheid en publiek domein. Een alternatieve canon van het intellectuele eigendomsrecht. Met 50 fabels, feiten en volksverhalen in tekst en beeld.

Dat belooft dus nog wat. En zegt genoeg over onze denkrichting. In dit toekomstige boek zetten wij onze argumenten nog eens op een rijtje die tegen intellectuele eigendom pleiten. Veel IE was naar onze mening altijd al behoorlijk averechts recht. Wij hebben daar in het verleden een aantal publicaties aan gewijd. Naar ons idee zijn onze argumenten alleen maar actueler geworden, gegeven tal van maatschappelijke, economische, technologische, ecologische en sociale veranderingen. Daarom leggen wij ze nogmaals voor. Onder toevoeging van analyses en argumenten hoe innovaties op velerlei gebied en creatieve prestaties in de brede zin van het woord goed en zelfs beter tot stand konden en kunnen komen zonder intellectuele eigendomsrechten. Daar is best wat meer over te zeggen.

Beschouwingen over de hele breedte van IE
Het plan van Joost Smiers en mijzelf bestaat uit vijf onderdelen. We beginnen met een aantal beschouwingen van algemene aard, die in beginsel betrekking hebben op het gehele gebied van IE (Deel 1 – Intellectuele Eigendom). Deel 2 bevat analyses over het auteursrecht en aanverwante rechten (naburige rechten, chipsrecht, databankrechten). Deel 3 gaat over de op innovatie gerichte IE-rechten (octrooirecht, kwekersrecht, gebruiksmodellenrecht als ook bedrijfsgeheimen). In Deel 4 komen de IE-rechten die namen en vormgeving beschermen aan bod (merken, modellen, geografische aanduidingen, handelsnamen, domeinnamen). Deel 5 sluit af met de aanvullende beschermingsregiems op grond van het algemene onrechtmatige daadsrecht (slaafse nabootsing en prestatiebescherming) en het reclamerecht. Ook daar lijken niet-economische, ecologische en sociale perspectieven overigens evenzeer een rol te spelen, zij het qua regulering “de andere kant op”. Daar leidt het juist tot meer en striktere regulering van allerlei uitingen. De parallel zit hem in het inperken en inkaderen van allerlei individuele commercieel geörienteerde claims.

Genoeg van reclame

Genoeg van reclame” is er inmiddels al in boekvorm! Paul ter Heyne spreekt over de ondermijnende invloed van marketing en reclame en wat we eraan kunnen doen. We worden overstelpt met reclame van ondernemingen die niet alleen op ons geld uit zijn, maar ook op onze intiemste voorkeuren. Dat moet stoppen, genoeg is genoeg. Ter Heyne schetst een confronterend beeld van de invloed van reclame op ons leven. Nog nooit deed een auteur zo’n uitgebreid onderzoek naar alles wat er mis is in de reclamewereld. Lees hoe bedrijven miljarden uitgeven om met behulp van technologische en psychologische trucs alles te weten te komen over onze identiteit, onze verlangens, behoeften en voorkeuren, en hoe ze deze schaamteloos proberen te beïnvloeden. Aan de hand van nuchtere feiten en anekdotes, met humor en gedrevenheid beschrijft Paul ter Heyne waarom het hoog tijd is dat reclame aan banden wordt gelegd. Want marketing en reclame zijn niet alleen irritant en schadelijk voor onze cultuur en gezondheid, ze jagen bovendien onze consumptie op in een tijd waarin we verspilling en klimaatschade moeten beperken.

Goed voorbeeld doet goed volgen …. op naar “Genoeg van Intellectuele Eigendom”? Paul ter Heyne heeft de titel vrijgegeven ….

Lees hier het hele bericht op Iustitia Scripta Journaal van 12 augustus 2024