Vanuit mijn langjarige academische achtergrond vind ik het altijd waardevol als er laagdrempelig aandacht komt en is voor intellectuele eigendom. Twee eerdere blogs gingen daar recent over. De eerste positief, over de NL overheidsagenda op dit punt. De tweede negatief, over de economische nonsens waarmee vaak een onderbouwing of zelfs een rechtvaardiging voor ie wordt gegeven.

Maar nu anders. Voor juristen-niet-specialisten en voor andere geinteresseerden–met-enige-IE-kennis bestaan natuurlijk ook tal van opleidingen. De VU Academy heeft een leergang IE. De Martens Academie verzorgt een IE-opleiding. Veel universiteiten en HBO-instellingen verzorgen IE cursussen. DeLex doet ook het nodige. Mooi.

PAO Leiden organiseerde najaar 2021 voor het eerst een serie Leiden IE Law Lunches. Digitaal. ZOOM. In een uurtje “even bijpraten”.  Ik zag het met enige bewondering voorbij komen. Maar ik deed niet mee. Dit voorjaar (2022) komt de volgende serie. Nu ga ik er maar eens wel aan meedoen. Met een knipoog naar Dirk Visser. Hij en ik hebben al heel lang een “IE band” – geheel op afstand overigens. Ik ben geen influencer en ik maak dus zeker geen reclame voor dit nieuwe product. Ik signaleer gewoon een vernieuwend initiatief waar het kennisdisseminatie over IE betreft.

De Leiden Law Lunch IE is een informatieve onlinebijeenkomst tijdens lunchtijd (van 12 tot 13 uur) over een actueel onderwerp en/of naar aanleiding van een actuele gebeurtenis op het betreffende rechtsgebied. De Leiden Law Lunch IE duurt één uur en levert voor de deelnemers uit de advocatuur één permanente opleidingspunt op. De Leiden Law Lunches IE vinden wekelijks op woensdag plaats. Tijdens de Leiden Law Lunch IE houden één, twee of drie deskundigen een inleiding en is er vervolgens ruim de tijd voor vragen en discussie onder toezicht van een gespreksleider. De Leiden Law Lunch IE wordt aangeboden in samenwerking met de VIEPA, de Vereniging voor IE Proces Advocaten en andere specialisatieverenigingen en de BMM de Beneluxvereniging voor merken- en modellenrecht.

Leiden Law Lunches IE is natuurlijk wel weer zo algemeen dat je er waarschijnlijk geen enkel IE-recht op kunt krijgen. Het is een idee, niet technisch, en die naam … behoorlijk beschrijvend. Nee Dirk – dat wordt niets. Nabootsing ligt altijd op de loer. Had jij nooit echt problemen mee, geloof ik. Maar die Leidse alumni ….Wait and see …. Ik ben zelf meer van de online trainingen bij wijze van e-learning. Voor doelgroepen als HBO-studenten (alle richtingen) en MKB (veel TLG cliënten). Dat is in de maak voor IE. Daar gaat ook Dirk vast nog van opkijken ….

Gemeenschappelijk is de kennisdisseminatie over IE. Het belang van IE voor de dagelijkse praktijk, ook al wordt dat lang niet altijd goed begrepen. Vind ik.