Met veel bombarie is vorig jaar oktober het Slotervaartziekenhuis failliet gegaan. Patiënten moesten worden overgeplaatst en werknemers werden ontslagen. De curator is vervolgens aan de slag gegaan om zo veel mogelijk opbrengsten te generen voor de schuldeisers. Vastgoedinvesteerders ruiken hun kans.

Diverse vastgoedinvesteerders hebben de rekensom al gemaakt en in elk geval één daarvan is bereid een lening van ten minste 45 miljoen euro te verstrekken. Dit klinkt als veel geld voor een failliet ziekenhuis, dat ook nog eens gehuisvest was in een verpauperd gebouw. Schijn bedriegt, een dergelijke lening – met waarschijnlijk een aantrekkelijk rentepercentage – wordt doorgaans alleen verstrekt als de partij die het geld uitleent zogenaamde zekerheden verkrijgt van de geldlener. In dit geval kan met name het vastgoed van het Slotervaartziekenhuis een interessante investering zijn.

De meest aantrekkelijke zekerheid is het recht van hypotheek. Kort samengevat krijgt de gelduitlener dan het recht om het onderpand, zonder tussenkomst van een rechter, te verkopen wanneer de geldlener niet aan zijn of haar verplichtingen voldoet. Ook bij een faillissement is het cruciaal een recht van hypotheek en/of pandrecht te hebben, want dan hoef je namelijk niet achteraan aan te sluiten bij alle andere schuldeisers, maar mag je de onderpanden in principe verkopen alsof er geen faillissement is.

Ik vertel je graag alles over de mogelijkheden om jouw (vastgoed)investering zo goed mogelijk af te dekken, stuur voor meer info een mail naar jeroen@thelegalgroup.nl

Zie onder meer: https://www.parool.nl/amsterdam/vastgoedbedrijf-wil-met-lening-faillissement-slotervaart-beeindigen~a4624655/

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/16/vastgoedbedrijf-lening-voor-failliet-slotervaartziekenhuis-a3953497