TLG. Makes Legal Simple.

Wat is er aan de hand?

Het is leuk om voor een filmpje op YouTube muziek te gebruiken. Maar pas op, want op muziek rusten rechten die niet zonder toestemming mogen worden gebruikt. Het gaat om auteursrechten en naburige rechten.

Veel mensen denken dat zij voor hun filmpjes muziek mogen gebruiken zolang er maar aan de Buma en Sena wordt betaald. Maar dit is niet waar, want naar de openbaarmakingsrechten die bij Buma (auteur) en Sena (artiest) rusten, bestaan er synchronisatierechten die gelden bij het gebruik van muziek voor filmpjes.

Maar het is eigenlijk heel simpel:

Gebruik geen muziek van andere mensen voor je filmpjes, tenzij je daarvoor toestemming hebt verkregen, vaak moet je hiervan het bewijs uploaden. YouTube biedt zelf overigens zelf kosteloos rechten vrije muziek aan via Audio Library én biedt een lijst van nummers die wel gebruikt mogen worden, zodat de rechthebbende advertenties kan laten afspelen voorafgaand aan je video, waar zij inkomsten mee genereren.

Daarnaast zijn er ook rechtenvrije muzieksites waar je al voor $1,00 rechtenvrije muziek kan downloaden en gebruiken in je video’s te denken aan AudioJungle en EpidemicSound.