Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Rudi Holzhauer Gelezen: 286

Elk jaar komt er nieuw materiaal in het publiek domein. Dit is materiaal waarvan het auteursrecht is verlopen. 1 januari is Publiek Domeindag. In 2024 vieren we dat de auteursrechtelijke restricties op veel werken vervallen die gemaakt zijn door mensen die in 1953 zijn overleden. Dat betekent dat vanaf die dag hun werk in het publieke domein valt en voor veel meer doeleinden gebruikt kan worden. Dit jaar zit daar werk tussen van vele schilders, illustratoren, fotografen, schrijvers en architecten.  Je kunt hier een overzicht zien van makers waarvan het werk beschikbaar komt. In andere jurisdicties liggen de beschermde jaren soms anders. Lees hier over de Verenigde Staten.

Op 12 januari wordt dit gevierd bij Beeld & Geluid in Hilversum tussen 09:00 en 17:00 met aansluitend een borrel. Tijdens deze dag wordt niet alleen naar het verleden gekeken, maar ook naar het heden en de toekomst. Zo wordt er een update gegeven over het gebruik van werken in het publiek domein. En wordt stilgestaan bij de veranderingen in auteursrecht en de benadering ervan, dit kan tenslotte invloed hebben op het publiek domein van de toekomst.

Publiek Domeindag is vrij toegankelijk. Beeld & Geluid organiseert de dag samen met Open Nederland, Wikimedia Nederland, de Koninklijke Bibliotheek, Netwerk Digitaal Erfgoed en verschillende erfgoedinstellingen.

Lees hier meer op de website van de PubliekDomeinDag

Het publieke discours stelt dat het auteursrecht de makers van creatieve werken beschermt. Het auteursrecht biedt makers van culturele uitingen de mogelijkheid hun werk commercieel te exploiteren. Op het moment dat deze rechten verlopen en er dus geen juridische beperkingen meer zijn om te delen of hergebruiken, valt het werk in het publieke domein. Materiaal in het publieke domein is een gemeenschappelijk goed waar iedereen profijt van heeft. Deze werken kunnen voor het eerst makkelijk en op grote schaal gekopieerd, aangepast en samengevoegd worden. (bron: website publiekdomeindag)

Niet alleen het auteursrecht is van belang voor het afbakenen van ons publiek domein. Want ook al valt de eerste versie van Micley Mouse nu in het publiek domein, op de naam blijft een merkenrecht rusten. Net zoals op nieuwere versies van Mickey Mouse. Lees hier wat meer over Mickey, Disney en de dubbele moraal.

Wat is dan de verhouding tussen auteursrecht, merkenrecht en publiek domein? Bij TLG weten we daar alles van. Dus als u wilt uitvaren met Steamboat Willie, neemt u dan gerust contact op met Helen Maatjes of Rudi Holzhauer.