Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Fabian Swart Gelezen: 77

TLG en André Kerstens ‘proosten’ op een mooie overwinning bij het EUIPO.

Begin van deze maand besliste de Kamer van Beroep van het EUIPO – in navolging van het EUIPO zelf – dat de merkaanvraag “Relsky” voor diverse dranken niet conflicteert met het wodkamerk “SKYYY” van Campari America LLC

Allereerst is de beslissing van het EUIPO uiteraard een mooie overwinning voor André Kerstens B.V. en ons IE-team, maar ook is de uitspraak een
schoolvoorbeeld van een oppositieprocedure. Geen enkel merkrechtelijk basisbegrip bleef onbesproken. Volgens Campari stemde “Relsky” verwarringwekkend overeen met “SKYY”. Onder meer stelde Campari dat de SKYY-merken als gevolg van intensief gebruik op de markt, verhoogd onderscheidend vermogen zouden genieten. Het EUIPO en de Kamer van Beroep gaan hier niet in mee. Uit de ingediende stukken kan bijvoorbeeld het marktaandeel in de EU niet worden aangetoond en blijkt de omvang van het gebruik van de merken niet.

Verder meende Campari dat het woord “Relsky” door het publiek zou worden opgesplist in “Rel” en “Skai”, waardoor de uitspraak overeen zou komen met SKYY. Ook hierin krijgt zij het EUIPO en de Kamer van Beroep niet mee. Net als woorden als “husky”, “whisky” en “frisky” wordt “Relsky” als één geheel opgevat en als “Relskie” uitgesproken. De conclusie is hiermee dat van verwarringsgevaar geen sprake is.

Deze beslissing van het EUIPO benadrukt maar weer eens dat in een oppositie procedure de bewijsstukken en argumentatie van de partijen nauwkeurig dienen te worden beoordeeld, om zo de juiste strategie te bepalen. Heb je vragen over merkregistraties of oppositieprocedures? Neem dan contact met ons op.