Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Lorraine Duterloo Gelezen: 40

Ik wens je veel personeel toe.

Je hebt vast weleens iemand horen zeggen: “Ik wens je veel personeel toe.” Klinkt als een vloek, toch? En dat is in oorsprong ook de betekenis van dit gezegde. Maar dat hoeft het niet te zijn! Wat als we die uitspraak juist in je voordeel draaien? Personeel kan namelijk een enorme kracht zijn — als je de zaken goed regelt. In plaats van zorgen en gedoe, kun je met een paar slimme stappen ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt, en belangrijker nog, ervoor zorgen dat er duidelijkheid is. Omdat we allemaal van lijstjes houden, hieronder 5 praktische tips waarmee je die gevleugelde uitspraak verandert in iets positiefs en jouw personeelszaken ook nog eens overzichtelijk en stressvrij maakt.

  1. Arbeidsovereenkomst op maat

Het begint allemaal met een heldere arbeidsovereenkomst. Hierin staan de basisafspraken zoals startdatum, duur, functie(omschrijving), salaris, eventuele bonus en arbeidsduur, maar ook afspraken over bijvoorbeeld vakantiedagen, bonussen, beëindiging, geheimhouding en (non-)concurrentie. Een arbeidsovereenkomst geeft voor zowel werkgever als werknemer duidelijkheid en voorkomt dat daarover later onduidelijkheden, of nog erger juridische conflicten ontstaan.

  1. Personeelshandboek met aandacht voor grensoverschrijdend gedrag

Een goed personeelshandboek biedt medewerkers houvast voor de bedrijfsregels en verwachtingen. Denk aan regels bij ziekteverzuim, veiligheid, pensioen en duurzame inzetbaarheid. Vandaag de dag is het ook essentieel om beleid te hebben om grensoverschrijdend gedrag en intimidatie tegen te gaan en te bepalen hoe daarmee om te gaan, zodat je als werkgever kan laten zien dat je een veilige werkomgeving serieus neemt. Dit zorgt voor een open cultuur en duidelijke gedragsregels binnen het bedrijf.

  1. Werktijden en flexibiliteit helder vastleggen

Zorg dat er heldere afspraken zijn over werktijden, pauzes, overwerk en de mogelijkheden voor thuiswerken of flexibele werktijden. Dit helpt zowel de werkgever als de werknemer om de balans tussen werk en privé te vinden en voorkomt discussie over (onbetaalde) overuren.

  1. Beleid voor functionerings- en beoordelingsgesprekken

Het regelmatig voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken helpt om de prestaties van je medewerkers te monitoren en hun groei binnen de onderneming te stimuleren. Bovendien voorkomt het niet alleen onverwachte problemen, maar zorgt er ook voor dat werknemers zich gehoord voelen en weten waar ze aan toe zijn. Deze gesprekken bieden de kans om verbeterpunten te bespreken en toekomstplannen te maken. Dit soort gesprekken hoeven niet alleen op gezette tijden plaats te vinden. Signaleer je iets wat anders moet of beter kan, schroom dan zeker niet om daarover snel het gesprek met de werknemer aan te gaan.

  1. Vakantie- en verlofbeleid

Zorg voor duidelijke richtlijnen over vakantie en verlof. Niet alleen wettelijk verplicht verlof (zoals zwangerschapsverlof of zorgverlof), maar ook duidelijkheid over het aanvragen van vakantiedagen, hoe het saldo wordt bijgehouden en of er bijzondere regelingen gelden. Dit voorkomt last-minute problemen bij verlofaanvragen en zorgt voor een evenwichtig verlofbeleid binnen het bedrijf.

Door (onder meer) deze vijf zaken goed te regelen, wordt personeel geen bron van zorgen, maar juist een kracht waarop je kan bouwen. Durf ook meer out-of-the-box te denken, want sommige faciliteiten kunnen een groot verschil maken voor zowel het welzijn van het personeel als de bedrijfscultuur. Denk bijvoorbeeld aan een mentorschap of buddy-systeem, het koppelen van nieuwe of junior medewerkers aan een mentor of buddy om hen sneller te laten integreren, betrokkenheid te laten voelen en snel productief te worden) of persoonlijke ontwikkelingsbudgetten beschikbaar te stellen, zodat medewerkers zich naar eigen inzicht kunnen ontwikkelen (denk aan cursussen, workshops, opleiding (al dan niet werkgerelateerd) of kunnen steken in (persoonlijk) welzijn (praten met een coach, betalen van de sportschool).

Wil je weten hoe je dit in jouw bedrijf kunt toepassen? Neem contact met ons op, en we helpen je graag om je personeelsbeleid waterdicht te maken, zodat jij je kan focus op het laten groeien van je onderneming!