Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Sarah de Graaf Gelezen: 336

De besteller zelf zal geen verschil merken, maar door een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak tegen Deliveroo, gaan de bezorgers met de bekende turquoise bezorgtassen nu definitief als werknemers de weg over in plaats van ZZP’ers. In de zaak van vakbond FNV tegen Deliveroo stelde de vakbond dat het element ‘mogelijkheid tot vrije vervanging’ (onder andere) zou moeten aantonen dat de bezorgers ZZP’ers zouden zijn. De Hoge Raad ging hier niet in mee. Lees in deze blog verder tot welke wijziging dit nog meer leidde. 

Deliveroo en arbeidsrecht

Onlangs is er uitspraak gedaan door de Hoge Raad in een zaak van Deliveroo, waardoor de bezorgers met de bekende turquoise bezorgtassen nu definitief als werknemers de weg over gaan. In de zaak van vakbond FNV tegen Deliveroo stelde de vakbond dat het element  ‘mogelijkheid tot vrije vervanging’ (onder andere) zou moeten aantonen dat de bezorgers ZZP’ers zouden zijn. De Hoge Raad ging hier niet in mee. Met deze uitspraak heeft er ook een wijziging plaatsgevonden in een van de modelovereenkomsten van de Belanstingdienst die de relatie tussen opdrachtgever en een opdrachtnemer kenmerkt. Voorheen was ‘de mogelijkheid tot vrije vervanging’ een van de gezichtspunten dat een ZZP-constructie zou moeten impliceren. Echter in de snelgroeiende wereld van verschillende soorten arbeidsrelaties is het niet verrassend dat ook deze gezichtspunten worden aangescherpt.

Wijziging in modelovereenkomsten

De uitspraak van de Hoge Raad heeft ervoor gezorgd dat er een wijziging in modelovereenkomsten van de Belastingdienst heeft plaatsgevonden. Vanuit de Belastingdienst zijn er verschillende standaardovereenkomsten vrijgegeven, welke gebruikt kunnen worden om te waarborgen dat een arbeidsrelatie tussen een opdrachtnemer en een opdrachtgever niet toch als dienstbetrekking worden aangemerkt. Een van deze modelovereenkomsten zag specifiek op de mogelijkheid als ZZp’er om zich in de uitvoering van de opdracht vrij te laten vervangen.

Uitspraak Hoge Raad

Met de uitspraak van de Hoge Raad van 24 maart 2023 kan de mogelijkheid tot vrije vervanging niet meer zonder meer als indicatie worden gezien voor een overeenkomst van opdracht. Anders gezegd: ook als iemand zich vrij mag laten vervangen, kan er sprake zijn van een dienstverband. Om die reden wordt de standaardovereenkomst die ziet op de vrije vervanging door de Belastingdienst ingetrokken en dienen bedrijven de arbeidsrelaties die daarop zijn gebaseerd anders in te gaan vullen. Opdrachtgevers hebben tot 1 januari 2024 de tijd om de juiste aanpassingen te maken in de dienstverbanden.

Heb jij ZZP’ers in dienst en ben je benieuwd welke aanpassingen gemaakt moeten worden in de lopende contracten? Ons New Legal team met gespecialiseerde arbeid advocaten geeft je zeer snel antwoord.