Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Sarah de Graaf Gelezen: 342

Een basisschooljuf nam zonder toestemming haar klas mee voor een dagje Efteling. In principe is hier niets mis mee, maar het feit wil dat de schoolleiding alleen een trip naar de Space Expo had goedgekeurd en niet naar de Efteling. De groep bestond uit veel kinderen uit kansarme gezinnen en voor hen was het een geweldig uitje. De juf financierde het uitje met hulp van een externe begeleider. Echter kwam de gehele situatie aan het licht door een snelheidsboete waar de school kennis van had genomen. Na een bekentenis is de juf op staande voet ontslagen.

Is de Eftelingjuf terecht op staande voet ontslagen?

Uit artikel 7:677 van het Burgerlijke Wetboek volgt dat een werknemer alleen op staande voet ontslagen kan worden als daarvoor een geldige reden bestaat. Deze reden moet de werkgever direct bij de werknemer aangeven. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt de arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. Redenen voor ontslag op staande voet zijn bijvoorbeeld ernstige misdragingen op het werk. Hierbij wordt naar alle omstandigheden gekeken.

Of er sprake was van ernstige misdragingen is beoordeeld aan de hand van de volgende feiten:

  • De juf had geen toestemming om met de klas naar de Efteling te gaan;
  • Er was onvoldoende begeleiding mee waardoor de juf een risico heeft genomen dat tot zeer ernstige gevolgen had kunnen leiden. De schooldirectie en de ouders van de kwetsbare kinderen wisten niet waar zij die dag waren; en
  • De juf heeft gelogen over het uitje en deed verslag in de schoolnieuwsbrief alsof ze naar de Space Expo waren geweest.

Op grond van deze omstandigheden is de kantonrechter tot de conclusie gekomen dat er sprake was van een geldige reden tot ontslag. Daarin werd ook meegenomen dat de groep uit kinderen bestond met een gemiddeld IQ van 63. Hierdoor is het vanwege hun veiligheid erg belangrijk dat er met buitenschoolse activiteiten voldoende begeleiding aanwezig is. Omdat de juf in een nieuwsbrief verslag heeft uitgebracht alsof zij een ander uitje hebben gehad, heeft zij bewust gelogen.

De juf gaat tegen de uitspraak in hoger beroep. Zij stelt zich op het standpunt dat het allemaal goed is gegaan en dat de schooldirectie beide uitjes, naar Space Expo en de Efteling, een goed idee vond, maar dat vanwege de kosten de voorkeur uitging naar Space Expo. In het hoger beroep hoopt de juf onwaarheden recht te kunnen zetten zodat haar goede bedoelingen naar voren komen.

De tweede vraag die op dit moment gesteld kan worden, is of de Eftelingjuf gelijk gaat krijgen in hoger beroep.

Dit artikel is in samenwerking geschreven met stagiaire Coco Voskuil.