Het speelveld tussen ondernemer en investeerder | Intentieovereenkomst
Na het tekenen van de NDA en voor de due diligence (DD) is het tijd om de belangrijkste intenties en uitgangspunten voor de beoogde transactie uit te onderhandelen en op schrift te stellen. Kortgezegd is het doel om in een later stadium bepaalde discussies te voorkomen en houvast te bieden gedurende het verdere proces.
De intentieovereenkomst, ook wel Letter of Intent (LOI) genoemd, speelt hierin een cruciale rol. Hierin worden de eerste contouren van de transactie vastgelegd en worden de verwachtingen van beide partijen zo veel mogelijk op één lijn gebracht. Een goed opgestelde LOI kan veel tijd en kosten besparen in het verdere traject.
Belangrijke aandachtspunten bij het opstellen van een intentieovereenkomst zijn onder andere:
Uitgangspunten en intenties beoogde transactie
Denk hierbij aan de koopsom, (betalings)voorwaarden, garanties, vrijwaringen en (opschortende/ontbindende) voorwaarden. Deze elementen vormen de kern van de overeenkomst en geven duidelijkheid over wat beide partijen van elkaar kunnen verwachten.
Termijnen / tijdschema
Het is belangrijk om duidelijke termijnen vast te leggen voor de exclusiviteit, de duur van de due diligence en de uiteindelijke closing. Dit zorgt ervoor dat beide partijen een duidelijk tijdspad hebben om naartoe te werken en vermindert de kans op vertragingen.
Due Diligence (DD)
De due diligence fase is cruciaal om de juistheid van de verstrekte informatie te verifiëren. Het is verstandig om vooraf vast te leggen welke informatie moet worden aangeleverd en binnen welke termijnen dit moet gebeuren.
Koopovereenkomst (SPA)
De Sale and Purchase Agreement (SPA) is de definitieve koopovereenkomst die na de due diligence fase wordt opgesteld. De LOI kan alvast de contouren van deze overeenkomst schetsen, zodat er later minder discussiepunten zijn.
Kosten
Het is belangrijk om duidelijk af te spreken wie welke kosten draagt tijdens het proces. Denk hierbij aan juridische kosten, accountantskosten en eventuele andere advieskosten.
Bepalingen wel/niet bindend
In de LOI moet duidelijk worden aangegeven welke bepalingen wel en niet bindend zijn. Vaak zijn commerciële afspraken en voorbehouden bindend, terwijl andere zaken zoals de uiteindelijke koopprijs en specifieke voorwaarden nog onderhandelbaar zijn.
Een goed doordachte intentieovereenkomst biedt houvast en duidelijkheid gedurende het verdere traject van de transactie en voorkomt verrassingen. Het zorgt ervoor dat beide partijen weten waar ze aan toe zijn en helpt om het proces soepel te laten verlopen.