Een feestelijke mei-maand voor modellen
Afgelopen 1 mei was het zover, de nieuwe Europese herzieningsrichtlijn voor modellen is in werking getreden. Zo op het eerste oog misschien niet direct iets om heel enthousiast van te worden en het kan natuurlijk zomaar aan je voorbij zijn gegaan. Toch wordt met deze nieuwe richtlijn een stapje naar de toekomst genomen en kan het in de praktijk toch iets zijn waar je heel veel aan hebt.
Wat verandert er dan?
Dat we nu een Europees model niet meer als “Gemeenschapsmodel” maar als “model van de Europese Unie” of “Uniemodel” aanduiden, is natuurlijk niet zo spannend, maar de uitbreiding in het soort modellen dat zo’n Uniemodel kan zijn, is wel bijzonder.
Het betekent namelijk dat niet meer alleen fysieke producten, maar ook digitale voorwerpen als model kunnen worden vastgelegd. Zo kunnen bijvoorbeeld animaties worden vastgelegd, maar ook (bewegende) grafische werken of symbolen oppervlaktepatronen en grafische gebruiksinterfaces. Veel mogelijkheden voor moderne, digitale voorwerpen dus.
Belangrijke andere nieuwigheden zijn:
Er komt een nieuw symbool waarmee de houders van modelregistraties voortaan kunnen gebruiken om aan te geven dat hun product met een modelregistratie is beschermd: Deze nieuwe bepaling is bedoeld om de marketing van geregistreerde modellen makkelijker te maken en de zichtbaarheid van de bescherming van modelregistraties te vergroten. Op onze computer is het symbool nog niet terug te vinden, maar daar komt vast snel verandering in.
Verder komt er een ‘reparatieclausule’. Dit houdt in dat er geen modelbescherming kan worden verkregen op een product dat een onderdeel vormt van een samengesteld voortbrengsel om het de oorspronkelijke uiterlijke kenmerken terug te geven. Het gaat daarbij wel expliciet om reparatiedoeleinden. Hierbij kun je denken aan het repareren van bijvoorbeeld bumpers van auto’s.
Net als bij het auteursrecht wordt een parodie-exceptie toegevoegd. Acties voor commentaar, kritiek of parodie zijn toegestaan om het recht op vrijheid van meningsuiting te waarborgen. Hoe een parodie op een model er uit ziet? We gaan het merken.
Met een Uniemodel kun je als houder optreden tegen namaakgoederen waarvan het transport over het grondgebied de EU plaatsvindt. Dus ook als de oorsprong en bestemming van goederen buiten de EU ligt, kun je optreden.
Met deze modernisering van het Europese modelrecht is het de bedoeling om innovatie en creativiteit te bevorderen en zowel fysieke als digitale ontwerpen te beschermen.
Vragen over modelbescherming of over de nieuwe regels? Neem contact met ons op.