Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Lorraine Duterloo Gelezen: 548

WAB zeg je? Deze 7 punten uit de nieuwe arbeidswet moet je kennen als ondernemer

Op 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. ‘Weer een nieuwe Arbeidswet?’, hoor ik je denken. In 2015 was Asscher de initiatiefnemer om de wet op de schop te nemen, minister Koolmees wil niet achterblijven en komt een paar jaar later ¬¬met een nieuw wetsvoorstel.

Waarom weer een nieuwe wet?

Het kabinet Rutte III meent dat flexibele arbeid, het ontslagrecht en de WW onder handen genomen moet worden. Voor ondernemers heb ik de belangrijkste punten op een rijtje gezet:

1. Het moet makkelijker worden om werknemers te ontslaan.
2. Het wordt weer mogelijk om 3 tijdelijke contracten te sluiten in 3 jaar voordat een vast dienstverband ontstaat (in plaats van in 2 jaar).
3. Werknemers komen direct in aanmerking voor een transitievergoeding.
4. Werkgevers die zieke werknemers na 2 jaar ontslaan, krijgen de betaalde transitievergoeding terug van het UWV.
5. Het inzetten van oproepkrachten wordt minder flexibel en er gaan voor werkgevers verplichtingen gelden voor oproepkrachten die regelmatig worden ingezet.
6. Payrolling wordt in de wet opgenomen en payrollers hebben dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers in dienst van de werkgever.
7. Werkgevers gaan een hogere WW-premie betalen voor werknemers met een flexibel contract en lagere premies voor werknemers met een vast contract.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Met name ondernemers die veel seizoenswerknemers hebben, maken zich terecht zorgen. Volgens hen is de balans zoek als het gaat om tijdelijke dienstverbanden. Appels zijn in januari immers niet rijp om te plukken, en wat moet een strandtenteigenaar met al zijn personeel in de winter? Zij pleiten voor een uitzondering op de WAB als het gaat om seizoenswerk.

De wet schiet z’n doel voorbij

Ik ben ervan overtuigd dat Rutte III zijn doel kan bereiken door deze wetswijziging. Maar de angst van werkgevers in bepaalde sectoren is terecht. Als fruitteler of evenementenorganisator heb je simpelweg te maken met flexwerkers, die buiten het seizoen overbodig zijn. Laat de regering zichzelf wat flexibeler opstellen en nog een keer met een frisse blik naar dit voorstel kijken.

Ben je ondernemer en wil je weten hoe je bedrijf zich kan wapenen tegen de WAB? De advocaten van The Legal Group staan voor je klaar.