Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 06-51 94 11 54
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Inleiding

Eind mei 2024 kwam Beyoncé – zoals wel vaker – in de schijnwerpers, maar dit keer niet vanwege haar muzikale prestaties. De wereldberoemde zangeres werd aangeklaagd voor vermeende auteursrechtinbreuk met betrekking tot haar nummer “Break My Soul”. De New Orleans-groep Da Showstoppaz, stelt immers dat Beyoncé in Break my Soul de melodie en songtekst van het nummer “Release A Wiggle” uit 2002 heeft overgenomen.

Het specifieke element in kwestie is het gebruik van de woorden “release yo wiggle”, die prominent aanwezig zou zijn in zowel “Release A Wiggle” als in Big Freedia’s nummer “Explode” uit 2014. Daarbij geldt dat Big Freedia’s track op zijn beurt is gesampled in “Break My Soul” van Beyoncé.

Auteursrecht

De juridische strijd is complex, omdat korte frases zoals “release yo wiggle” vaak moeilijk te beschermen zijn onder het auteursrecht. Da Showstoppaz beweren echter dat deze specifieke combinatie van woorden uniek en onderscheidend zijn voor hun werk, en dat de ongeautoriseerde opname door Beyoncé duidelijke inbreuk op haar auteursrecht vormt. De groep stelt dat zij geen erkenning of compensatie hebben ontvangen, ondanks het grote succes van het nummer van Beyoncé.

Vergelijking met Nederlands Recht

Hoewel deze zaak onder Amerikaans recht wordt behandeld, spelen soortgelijke kwesties ook in Nederland. Voor het overnemen van auteursrechtelijk beschermde trekken gelden in Nederland echter andere juridische criteria. Naar Nederlands recht komen ook korte muziekfragmenten voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking, mits deze een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel van de maker dragen. Voor het overnemen daarvan in een ander muziekwerk, “sampling”, is dan toestemming van de maker van het oorspronkelijke muziekwerk vereist.

Voor wat betreft het antwoord op de vraag of een sample auteursrechtinbreuk maakt, gaat het erom dat er voor het gebruik daarvan geen toestemming is gegeven en dat het nieuwe fragment dezelfde totaalindruk heeft. Er is dan sprake van auteursrechtinbreuk als dezelfde totaalindruk tussen de fragmenten wordt veroorzaakt doordat (een combinatie van) oorspronkelijke elementen van het oorspronkelijke muziekfragment in de sample zijn overgenomen.

Conclusie

Deze zaak onderschrijft dat bij sampling en het hergebruiken van muziekfragmenten juridische geschillen kunnen ontstaan. Het zou daarom goed om zijn om vooraf eerst even overleg te hebben met een specialist op dit gebied.