Nieuwe reclameregels voor álle influencers vanaf 16 juni 2025
Het is duidelijk dat de invloed van social media enorm groot is onder jongeren, maar ook onder volwassenen. Het blijkt dat niet alleen de grote influencers veel invloed hebben, maar ook de kleinere influencers op sociale media invloedrijk zijn. Daarom heeft de overheid besloten de bescherming tegen onzichtbare marketing, beïnvloeding en commerciële druk uit te breiden.
Vanaf 16 juni 2025 treedt een belangrijke wijziging in de Mediawet in werking. Waar eerst alleen grote influencers met meer dan 500.000 volgers onder toezicht stonden van het Commissariaat voor de Media (CvdM), geldt dit toezicht binnenkort óók voor kleinere contentmakers.
Dat betekent: strengere reclameregels, meldplicht bij het CvdM én mogelijk toezichtkosten – ook voor influencers met een kleiner bereik.
Wat verandert er precies?
De huidige Mediawet is van toepassing op grote commerciële contentmakers/influencers met een groot bereik. Maar de wetgever heeft besloten dat deze regels voor het overgrote deel van de contentmakers/influencers moeten gaan gelden. De nieuwe regels zijn van toepassing op influencers die voldoen aan de volgende criteria:
-
Je bent actief op platforms zoals YouTube, TikTok of Instagram;
-
Je plaatst minstens 24 video’s per jaar;
-
Je ontvangt inkomsten of gratis producten voor je content;
-
Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden, dan moet je je mogelijk registreren bij het Commissariaat voor de Media en jaarlijks toezichtkosten betalen. Door deze wijziging vallen straks ook de kleine influencers met 5.000 tot 100.000 volgers onder het wettelijke toezicht.
Hierdoor is het voor alle influencers van belang dat zij zich altijd houden aan onderstaande regels:
-
Reclame moet altijd herkenbaar zijn. Sluikreclame is verboden;
-
Gebruik van duidelijke hashtags en aanduidingen is verplicht. Denk aan ‘advertentie’, ‘gesponsord’ of ‘betaalde samenwerking’;
-
Transparantie is essentieel. De kijker moet op het eerste gezicht kunnen zien dat het om commerciële content gaat.
Handel je in strijd met de regels, dan kan dat tot gevolg hebben dat je een boete opgelegd krijgt. Boetes kunnen oplopen tot €225.000.
Wat betekent dit mogelijk voor jou als influencer of merk?
Transparantie en duidelijkheid worden steeds belangrijker. In de markt zie je al veel meer dat grote merken met gecertificeerde influencers werken om de mogelijke risico’s en aanspraken te beperken. Voor influencers betekent dit dat registratie, certificering en juridische compliance van groot belang worden.
The Legal Group helpt influencers en merken vooruit
Ben je actief als influencer, content creator of marketeer en wil je weten of deze regels op jou van toepassing zijn? Of wil je zeker weten dat jouw samenwerkingen voldoen aan de nieuwe wettelijke eisen?
The Legal Group Advocaten adviseert over:
-
Registratieplicht bij het CvdM;
-
Het juridisch correct labelen van content;
-
Opstellen en controleren van influencercontracten;
-
Risicoanalyse en compliance;
-
Begeleiding bij handhaving of sancties.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of ondersteuning bij de voorbereiding op deze wetswijziging.