Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

Auteur: Jeroen Burger Gelezen: 403

Feitelijk is een bedrijfsovername van een familiebedrijf hetzelfde als iedere andere bedrijfsovername. Gevoelsmatig is dit vaak een totaal andere kwestie. Zeker wanneer verwachtingen niet goed gemanaged zijn, kan een familieruzie door het emotionele aspect bij dit soort overnames sneller ontstaan dan je lief is. Goede communicatie en heldere verwachtingen scheppen zijn dan ook belangrijke onderdelen bij de overname van een familiebedrijf. We geven hierbij 5 tips om aan te denken voordat het overnameproces begint. 

#1 Interesse peilen van koper(s) / familieleden

Net zoals met een normale verkoop van een bedrijf is het verstandig om in kaart te brengen welke koper(s) geïnteresseerd zijn. In het geval van familiebedrijven gaat dit over het peilen van interesse bij de familieleden. Wie is er écht geïnteresseerd in de overname? En is het de bedoeling dat iedereen zeggenschap krijgt? Het kan namelijk juridisch zo ingestoken worden dat alle aandelen van het familiebedrijf door één aandeelhouder worden overgenomen, waar uiteindelijk verschillende familieleden (via een zogeheten stichting administratiekantoor) certificaathouder worden.

#2 Heldere communicatie

De start van een overname is tevens een goed moment om te kijken of alle neuzen binnen de familie dezelfde kant opstaan. Heldere communicatie en duidelijke afspraken zijn van groot belang in de voorbereiding. Naast de wil om het bedrijf over te nemen, is eerlijkheid in kunde ook een belangrijk onderdeel. Wie is er naast de wil ook het meest geschikt om het familiebedrijf over te nemen? Wie van de kinderen is er klaar voor, of wat moet er nog gebeuren om dit voor elkaar te krijgen? En hoe worden de overige kinderen gecompenseerd wanneer zij niet de gewenste uitkomst krijgen? Allerlei vragen om te beantwoorden voordat het overnameproces begint. Wanneer de verwachtingen van tevoren scherpgesteld zijn, is teleurstelling en ergernis een minder waarschijnlijke uitkomst.

#3 Due Diligence onderzoek

Ook bij de overname van een familiebedrijf is het een verstandige keuze om een due diligence onderzoek te (laten) doen. Hierbij wordt (beperkt of uitgebreid) onderzoek gedaan naar de juridische, financiële, fiscale en commerciële aspecten van de over te nemen onderneming. Het is met name van belang een in alle opzichten juist toekomstbeeld van de target te krijgen.

#4 Betrokkenheid familie na overname

Wanneer na de overname van het familiebedrijf de familie niet langer de meerderheid van de aandelen heeft of op een andere wijze zeggenschap verandert, kunnen familieleden nog steeds een belangrijke rol binnen het bedrijf spelen. Denk daarbij aan een functie als adviseur, bestuurder, commissaris, werknemer of zzp’er.

#5 Een integratieplan voor na de overname 

De voorbereiding en de overname zelf zijn slechts twee onderdelen van een bedrijfsovername. Hoe je als familie het bedrijf daarna wil gaan (of laten) leiden en de processen wil integreren zijn onderdelen die daarna en minstens net zo belangrijk zijn. Een integratieplan – al dan niet verwerkt in een (aandeelhouders)overeenkomst – brengt in kaart hoe de verhoudingen zijn binnen het familiebedrijf na overname, maar biedt ook perspectief. Wat gaat er gebeuren wanneer de integratie van systemen, processen en culturen niet goed op elkaar aansluit? Wanneer er nieuwe mensen aan het roer staan – en de zaken anders geregeld worden dan voorheen – helpt een integratieplan de richting te verduidelijken en alle werknemers en familieleden nog dezelfde kant op te laten kijken.

Advies nodig bij het starten van een overname in een familiebedrijf? Ons New Legal team van ondernemingadvocaten staat je graag te woord!