“Mijn tv-format is gestolen”. Hoe voorkom je dat?
Hoe vaak lezen we wel niet dat een tv-format is gestolen[1]?
Het probleem voor de bedenkers van tv-formats is namelijk dat zij vaak niet goed weten in welk juridisch krachtenveld zij zich begeven en veelal in gesprek gaan met partijen – zenders of productiemaatschappijen – die hier wel van op de hoogte zijn.
De eerste fout die regelmatig door een bedenker van een tv-format wordt gemaakt, is dat de maker het format aanduidt als een “idee” of “programma-idee”. De zender of producent gaat hier graag in mee, want ideeën zijn namelijk juist niet auteursrechtelijk beschermd en heeft dan ook geen zin om een idee vast te leggen of te registreren.
Om voor auteursrechtelijke bescherming te komen, moet een tv-format niet alleen concreet zijn uitgewerkt, maar ook zijn opgebouwd uit oorspronkelijke elementen. De combinatie daarvan moet in juridische dan zijn aan te merken als een “zelfstandige schepping”. In de volksmond: jouw tv-format moet een originele combinatie van elementen bevatten en daaraan moet een creatieve gedachte ten grondslag hebben gelegen.
Indien jij een auteursrechtelijk beschermd format hebt, dan is het een aanbeveling waard om ervoor te zorgen dat je achteraf ook kan bewijzen dat jij op een bepaalde datum het tv-format hebt bedacht. Om die reden raden wij aan om het tv-format vast te leggen in het Copyrights Register (www.copyrightsregister.com).
Ale bedenker van een tv-format ben je dan helaas nog steeds niet helemaal gedekt. In de praktijk zien we namelijk regelmatig dat er sprake is van “Cherry Picking”. Dat wil zeggen dat een zender of een producent elementen uit jouw format gebruikt en met andere elementen van een bestaand of nieuw format vermengd. In dat geval wordt het voor de bedenker van een tv-format lastig om met succes aan te tonen dat er sprake is van auteursrechtinbreuk.
De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat bij tv-formats niet alleen dient te worden vastgesteld dat auteursrechtelijk beschermde trekken uit een tv-format zijn overgenomen, maar tevens dat de totaalindruk van het tv-format en het betreffende programma in voldoende mate overeenstemmen om dezelfde totaalindruk te wekken.
Met andere woorden: als elementen uit jouw tv-format zijn gebruikt, maar de totaalindruk van het televisieprogramma is anders gemaakt, dan is er van auteursrechtinbreuk geen sprake.
Al met al: om ervoor te zorgen dat niemand met jouw tv-format aan de haal gaat, dien je de navolgende stappen te nemen:
- Maak een duidelijke omschrijving van jouw TV Format.
Beschrijf onder andere specifiek uit welke oorspronkelijke elementen het tv-format is opgebouwd en wat er per individuele aflevering gebeurt etc. Dan is er geen sprake meer van een idee, maar van een auteursrechtelijk beschermd werk.
- Registreer het uitgewerkte tv-format bij het Copyrights Register[2].
Daarmee wordt vastgelegd wanneer je het tv-format hebt bedacht. Vermeldt daarbij op welke wijze het tv-format is ontstaan en welke concrete nadere stappen je ten aanzien van het format zal ondernemen.
- Teken voor de presentatie van het format een goede Geheimhoudingsovereenkomst.
Zorg ervoor dat in de Geheimhoudingsovereenkomst tevens is opgenomen dat de zender of producent verplicht is om de inhoud van het tv-format en de individuele oorspronkelijke elementen daaruit geheim te houden.
Mocht je een nieuw tv-format hebben bedacht, neem dan ook gerust contact op met ons kantoor. Pien Bos en Diederik Donk kunnen hierbij helpen.
[1] https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/998426/henny-huisman-peter-van-der-vorst-steelt-format; https://www.ad.nl/sterren/gordon-beschuldigt-katja-en-nicolette-van-plagiaat~a9167eb2/.
[2] Hoge Raad 29 november 2002, AMI 2003, nr. 1, p. 15 (Una Voce Particolare).
[3] Zie www.copyrightsregister.com. Het Copyrights Register zal per 1 januari 2025 tevens vrij toegankelijk zijn voor het publiek.