Als ondernemer zelf een overeenkomst opstellen? Niet aan te bevelen. Ook niet met hulp van AI.
In de praktijk merken wij steeds vaker dat ondernemers zelf overeenkomsten opstellen. Soms met hulp van eerdere templates, soms met ondersteuning van AI-tools zoals ChatGPT. Een recente uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2024:6494) laat opnieuw zien waarom dat onverstandig kan zijn.
In deze zaak draaide het om een zogenoemde intentieverklaring tussen een verhuurder en een huurder van bedrijfsruimte. De verhuurder dacht hiermee te hebben vastgelegd dat de huurder verplicht was om na renovatie een nieuwe winkelruimte te gaan huren. Maar de rechter dacht daar anders over.
De rechter oordeelde dat de huurder niet verplicht was om de nieuwe winkelruimte af te nemen. Waarom niet? Omdat de relevante bepaling(en) in de intentieverklaring niet duidelijk genoeg waren. De rechter paste de bekende Haviltex-norm toe: wat mochten partijen redelijkerwijs van elkaar verwachten? Daarbij speelt niet alleen de tekst van de bepaling een rol, maar ook de context en de bedoeling van partijen. En: als een bepaling onduidelijk is, dan geldt de contra proferentem-regel. Dit betekent dat onduidelijkheden in het nadeel van de opsteller worden uitgelegd.
In dit geval werd de bepaling té vaag gevonden en kon de verhuurder zijn bedoelingen – en de benodigde wilsovereenstemming daarover – onvoldoende aantonen. Gevolg: geen afdwingbare huurovereenkomst, géén vergoeding van ruim drie ton en zelfs een proceskostenveroordeling.
Of het nu gaat om een NDA, LOI, samenwerkingsovereenkomst, koopcontract (SPA) of ander juridisch document – het is essentieel dat bepalingen helder, volledig en juridisch houdbaar zijn. AI-tools kunnen prima helpen bij het opstellen van teksten, maar hebben geen begrip van juridische context, risicoverdeling of interpretatieregels. Laat staan dat ze rekening houden met bewijsposities of procedurerisico’s.
Kortom: laat u juridisch adviseren bij het opstellen van contracten. Het bespaart u op termijn veel geld, tijd én (juridische) frustratie.